A PÁLINKA KÉSZÍTÉS FOLYAMATA

Az alábbi szimbólumokra kattintva végigkövetheti a pálinkakészítés folyamatát.

1. SZEDÉS

A jó pálinka alapja a kiváló gyümölcs. Kizárólag fáról szedett tökéletes érettségű, étkezési gyümölcsöt dolgozunk fel. Alapelvünk, hogy földről szedett, rohadt, vagy éretlen gyümölcsöt nem eszünk. Ebből következik, hogy a belőle készült pálinkát sem szívesen isszuk meg. Ha penész illatú pálinkával kínálnak, nem udvariatlanság azt visszautasítani. Célunk, hogy a frissen szedett gyümölcs minél előbb az erjesztő tartályba kerüljön. Ez alól kivételt jelentenek az utóérlelést kívánó gyümölcsök, pl. körte, birs. Ezeket a szedést követően, megfelelő idejű utóérlelés után dolgozzuk fel.

2. FELDOLGOZÁS

A pálinka élelmiszeripari termék, tehát a gyümölcs feldolgozása során a tisztaság alapvető dolog. Vonatkozik ez a helységre, a berendezésekre, és természetesen magára a gyümölcsre is.

A gyümölcsöt válogatjuk, majd jó alaposan megmossuk. Így elkerülhető, hogy a kellemetlen és káros anyagokat termelő talajbaktériumok belekerüljenek a cefrébe. Mosás után a tiszta gyümölcsöt pépesítjük. A bogyósokat passzírozással, a csonthéjasokat magozással és passzírozással, az almatermésűeket pedig darálással tárjuk fel. Minél alaposabb a pépesítés, az élesztőgombák annál hatékonyabban érik el a gyümölcscukrokat.

Fontos a csonthéjasok magozása, hiszen anélkül veszélyes mértékű cián-hidrogén termelődik a cefrében, amely mérgező, és sajnos a lepárlás során átkerül a kész párlatba.

A magas pektintartalmú gyümölcsök feltárásánál nagy segítség a pektinbontó enzimek használata.

3. CEFRÉZÉS

Legszorgosabb munkatársaink az élesztőgombák. Ők végzik az igazán fontos munkát. A gyümölcscukrokat alkohollá alakítják. Minden dolgozó akkor teljesít a legjobban, ha ideális feltételek között tudja végezni munkáját. Kiemelten fontos, hogy ne csak mi, hanem élesztőgombáink is jól érezzék magukat. Válogatott csapatunk kondíciójáról gondoskodunk, szaporodásukat segítjük. Az így felszaporodott tetterős élesztőgombáink oxigénmentes környezetben, megfelelő hőmérsékleten tökéletes munkát végeznek.

10-14 napon belül az édes cefréből kiérlelt cefre lesz, amely készen áll a lepárlásra.

Fontos, hogy a cefréhez sem cukrot, sem pedig aromát hozzáadni nem szabad, törvényileg tilos!

4. LEPÁRLÁS

A következő kiemelten fontos művelet a kiérlelt cefre lepárlása. Itt dől el, hogy mi, és a szorgos élesztőink milyen munkát végeztünk. Sok – véleményünk szerint meddő – vita van arról, vajon a kisüsti technológia, vagy pedig az egy utas lepárlási módszer eredményezi a tökéletesebb eredményt.

Mi az „erősítő feltétes” rendszer mellett tettük le voksunkat. Gőzzel fűtött Müller márkájú lepárló berendezésünk látványnak is impozáns, de dolgozni is öröm vele.

Lepárlás során kell elkülöníteni az értéktelen elő-, illetve utópárlatot a számunkra értékes középpárlattól.

Az előpárlat azon kívül, hogy rendkívül kellemetlen, magas metilalkohol tartalma miatt még mérgező is. Semmi keresnivalója párlatunkban. Az utópárlat helyes leválasztásával minimalizálhatjuk pálinkánk kozmaolaj, és kozma-alkohol tartalmát.

5. PIHENTETÉS

Szegény gyümölcsünk rendkívül sok zaklatásnak van kitéve, amíg szép érett állapotából áttetsző, illatos párlattá alakul.

Darálás, zúzás, cefrézés, főzés, hűtés.

Csoda, hogy pihenésre van szüksége?

Párlataink lepárlási töménységben várják, míg eljön a hígítás és palackozás ideje.

A későbbiekben az arra alkalmasnak ítélt párlatainkat hordóba tesszük, hogy hordóban érlelt pálinkával is bővítsük kínálatunkat.

6. PALACKOZÁS

Pihentetés után a nagy töménységű párlatainkat ozmózisszűrő segítségével kezelt vízzel a számunkra megfelelő töménységűre hígítjuk. A hígítás során a víz túlsúlyba kerülésével az abban nem oldódó kozmaolajok kicsapódnak, párlatunk opálossá válik. Lehűtve ezek a vízben nem oldódó, és párlatunk számára sem előnyös molekulák összeállnak nagyobb részecskékké. Nagy finomságú szűréssel végre megkapjuk a várva-várt végeredményt, a tiszta, gyümölcsillatokban gazdag, íz világában kiteljesedett pálinkánkat.

A tárolás során újabb varázslat történik. Párlatunk hétről-hétre csodálatosabb lesz. Mivel a napfény nincs előnyös hatással a pálinkára, sötét üveget választottunk palackozásunkhoz.

6. FOGYASZTÁS

Az eredmény, amiért az egész készítési folyamatot türelmesen végig csináltuk, az a koccintás kellemes csilingelése. Nincs annál örömtelibb érzés, amikor családunk, vagy barátaink körében kibonthatunk egy illataiban és ízeiben tökéletes pálinkát. Borús napokon is elhozza számunkra a gyümölcsérlelő napsütést és a nyár hangulatát.

A pálinkát 20°C körüli hőmérsékleten fogyasztjuk. Nem hűtve, nem mézzel, nem egy hajtásra lehúzva! Illatoljunk bele a pohárba, és apró kortyokat a szánkba véve élvezzük ki az ízek orgiáját, harmóniáját.

Egészségünkre!