Hogyan lesz a gyümölcsből 1 Csepp?A PÁLINKAFŐZÉS FOLYMATA

A tökéletes pálinka készítésének titka a tudományos igényességű előállítási folyamat. Ismerd meg, hogyan dolgozunk!

1 Csepp Pálinka gyümölcs szedés

1 Csepp TökéletességA GYÜMÖLCSTŐL A PÁLINKÁIG

Bár a pálinkakészítés évszázadokra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik, hisszük, hogy ebben a szakmában is követni kell a technológiai fejlődést. Ahogy az utakon sem lovaskocsival közlekedünk, úgy a gyümölcsfeldolgozásnál és a cefre lepárlásánál is alkalmazni kell a felhalmozott tudást.

A pálinkakészítés folyamata - Szedés

01. SZEDÉS

A jó pálinka alapja a kiváló gyümölcs. Üzemünkben kizárólag fáról szedett tökéletes érettségű, étkezési gyümölcsöt dolgozunk fel. Alapelvünk, hogy mivel földről szedett, rohadt, vagy éretlen gyümölcsöt nem eszünk, a belőle készült pálinkát sem szívesen isszuk meg. Ha penész illatú pálinkával kínálnak, nem udvariatlanság azt visszautasítani. Célunk, hogy a frissen szedett gyümölcs minél előbb az erjesztő tartályba kerüljön. Az utóérlelést kívánó gyümölcsöket (ilyen az alma, a körte vagy a birs) pedig a szedést követően, megfelelő idejű utóérlelés után dolgozzuk fel.

A pálinkakészítés folyamata - Feldolgozás

02. FELDOLGOZÁS

A pálinka élelmiszeripari termék, tehát a gyümölcs feldolgozása során a tisztaság alapvető dolog. Vonatkozik ez a helységre, a berendezésekre, és természetesen magára a gyümölcsre is. A gyümölcsöt válogatjuk, majd jó alaposan megmossuk. Így elkerülhető, hogy a kellemetlen és káros anyagokat termelő talajbaktériumok belekerüljenek a cefrébe. Mosás után a tiszta gyümölcsöt pépesítjük. A bogyósokat passzírozással, a csonthéjasokat magozással és passzírozással, az almatermésűeket pedig darálással tárjuk fel. Minél alaposabb a pépesítés, az élesztőgombák annál hatékonyabban érik el a gyümölcscukrokat. Fontos a csonthéjasok magozása, hiszen anélkül veszélyes mértékű cián-hidrogén termelődik a cefrében, amely mérgező, és sajnos a lepárlás során átkerül a kész párlatba. A magas pektin tartalmú gyümölcsök feltárásánál nagy segítség a pektinbontó enzimek használata.

A pálinkakészítés folyamata - Cefrézés

03. CEFRÉZÉS

Legszorgosabb munkatársaink az élesztőgombák. Ők végzik az igazán fontos munkát: a gyümölcscukrokat alkohollá alakítják. Minden dolgozó akkor teljesít a legjobban, ha ideális feltételek között tudja végezni munkáját. Kiemelten fontos tehát, hogy ne csak mi, hanem élesztőgombáink is jól érezzék magukat. Válogatott csapatunk kondíciójáról gondoskodunk, szaporodásukat segítjük. Az így felszaporodott tetterős élesztőgombáink oxigénmentes környezetben, megfelelő hőmérsékleten tökéletes munkát végeznek. 8-14 napon belül az édes cefréből kiérlelt cefre lesz, amely készen áll a lepárlásra. Fontos, hogy a cefréhez sem cukrot, sem pedig aromát hozzáadni nem szabad, ráadásul törvényileg is tiltott.

A pálinkakészítés folyamata - Lepárlás

04. LEPÁRLÁS

A következő kiemelten fontos művelet a kiérlelt cefre lepárlása. Itt dől el, hogy mi és a szorgos élesztőink milyen munkát végeztünk. Sok – véleményünk szerint meddő – vita van arról, vajon a kisüsti technológia vagy pedig az egy utas lepárlási módszer eredményezi a tökéletesebb eredményt. Mi az „erősítő feltétes” rendszer mellett tettük le voksunkat. Gőzzel fűtött Müller márkájú lepárló berendezéseink látványnak is impozánsok, de dolgozni is öröm velük. Lepárlás során kell elkülöníteni a veszélyes elő-, illetve az kellemetlen utópárlatot a számunkra értékes középpárlattól. Az előpárlat azon kívül, hogy rendkívül kellemetlen szagú, magas metilalkohol tartalma miatt még mérgező is. Semmi keresnivalója párlatunkban. Az utópárlat helyes leválasztásával minimalizálhatjuk pálinkánk savanyú kozmaolaj, és kozma-alkohol tartalmát.

A pálinkakészítés folyamata - Pihentetés

05. PIHENTETÉS

Darálás, zúzás, cefrézés, főzés, hűtés… Szegény gyümölcsünk rendkívül sok zaklatásnak van kitéve, amíg szép érett állapotából áttetsző, illatos párlattá alakul. Csoda, hogy pihenésre van szüksége? Párlataink lepárlási töménységben várják, míg eljön a hígítás és palackozás ideje. A későbbiekben az arra alkalmasnak ítélt párlatainkat hordóba tesszük, hogy hordóban érlelt pálinkával is bővítsük kínálatunkat.

A pálinkakészítés folyamata - Palackozás

06. PALACKOZÁS

Pihentetés után a nagy töménységű párlatainkat ozmózisszűrő segítségével kezelt vízzel a számunkra megfelelő töménységűre hígítjuk. A hígítás során a víz túlsúlyba kerülésével az abban nem oldódó kozmaolajok kicsapódnak, párlatunk opálossá válik. Lehűtve ezek a vízben nem oldódó, és párlatunk számára sem előnyös molekulák összeállnak nagyobb részecskékké. Nagy finomságú szűréssel végre megkapjuk a várva-várt végeredményt, a tiszta, gyümölcsillatokban gazdag, ízvilágában kiteljesedett pálinkánkat. A tárolás során újabb varázslat történik. Párlatunk hétről-hétre csodálatosabb lesz. Mivel a napfény nincs előnyös hatással a pálinkára, sötét üveget választottunk palackozásunkhoz.

A pálinkakészítés folyamata - Fogyasztás

07. FOGYASZTÁS

Az eredmény, amiért az egész készítési folyamatot türelmesen végig csináltuk, az a koccintás kellemes csilingelése. Nincs annál örömtelibb érzés, mint amikor családunk vagy barátaink körében kibonthatunk egy illataiban és ízeiben tökéletes pálinkát. Borús napokon is elhozza számunkra a gyümölcsérlelő napsütést és a nyár hangulatát. A pálinkát szobahőmérsékleten fogyasztjuk. Nem hűtve, nem mézzel, nem egy hajtásra lehúzva. Illatoljunk bele a pohárba, és apró kortyokat a szánkba véve élvezzük ki az ízek orgiáját, harmóniáját. Egészségünkre!

KÓSTOLJ VELÜNK!

Nálunk magad is meggyőződhetsz arról, milyen a tökéletes pálinka, és még a készítés folyamatába is bepillantást nyerhetsz. Gyere el barátaiddal, munkatársaiddal, üzleti partnereiddel kézműves pálinkafőzdénkbe, hogy 1 Cseppet megismerkedj velünk és párlatainkkal!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!